Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Tudor Gheorghe: Această poezie trebuie…

Tudor Gheorghe: Această poezie trebuie să o puneti pe masă înainte de a servi borşul soţului

Interpretul român, Tudor Gheorghe a susţinut ieri la Palatul Naţional un spectacol de poezie cântată, românească, cu genericul „Al cincilea anotimp-femeia”, eveniment organizat cu suportul Primăriei Municipiului Chişinău.

 Pe scenă au intrat circa 80 de muzicieni, Tudor Gheorghe fiind însoţit de Orghestra Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova”, condusă de maestrul Gheorghe Mustea şi Capela Corală „Moldova”, conducător artistic – Valentin Budilevschi.

 Maestrul Tudor Gheorghe a adus publicului din capitală o selecţie de poezie frumoasă, o muzică inspirată şi foarte mult suflet în evoluţa sa. El a  dedicat actualul său spectacol femeii şi feminităţii, considerând că în această perioadă de tranziţie, fiinţa care suferă cel mai mult de ceea ce se întâmplă este femeia: cea tânără – în căutare de afirmare, femeia-profesoară, femeia-medic, femeia soţie şi mamă, îngrijorată de soarta familiei sale şi a copiilor ei… Astfel, Tudor Gheorghe consideră că merită suferinţa femeii un omagiu şi asta va vedea publicul pe 8 aprilie.

 Maestrul a inclus în programul său câte un cântec din fiecare anotimp al anului, precizând spre exemplu, că la anotimpul: primăvara, nu va lipsi piesa „Au înnebunit salcâmii”, pe versurile poetului basarabean Arhip Cibotaru, care a devenit şlagăr în România.

 Tudor Gheorghe a anunţat că vrea să revină în toamnă cu un spectacol exclusiv pe versurile poetului Grigore Vieru, cântând şi recutând câteva poezii din creaţia lui Vieru. Primarul Dorin Chirtoacă a declarat din scena Palatului Naţional că propune conferirea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Chişinău” pentru Tudor Gheorghe.

Artistul a interpretat piese de o deosebită sensibilitate, dar a şi umplut de zâmbete şi hohote cu aplauze pauzele dintre piese, comentând întrun mod deosebit de spiritual situaţia femeii dar şi a bărbatului în actualitatea româneacsă. El a recomandat tuturoro femeilor să încerce să pună pe masă la cină, ianinte de a servi ciorba, poezia „Eva” de Ion Pillat.